Green Box

БлогДобрият имейл маркетинг

Добрият имейл маркетинг

Онлайн бизнесът може да използва интернет пространството по всевъзможен начин, за да постигне целите си за продажба. Трябва само да рекламира по правилния начин. Имейл съобщенията, или т.нар. имейл маркетинг, е едно “мощно оръжие” за спечелване на нови клиенти и задържане на вече съществуващите. Ето затова и имейл кампаниите са толкова ефективни за малкия, среден и голям бизнес.

 

Какво е имейл маркетинг?

Имейл маркетингът е позната практика за успешните бизнеси и би трябвало да присъства при изготвянето на всяка стратегия за развитие. Има много неверни митове около термина, а именно, че представлява спам. Затова е нужно да се формулира по-конкретно определение за реалната му същност и ползите от него.

Най-общо, имейл маркетингът е успешно практикуван подход, фокусиран върху правилно свързване с клиентите. Това се постига чрез изпращане на рекламни съобщения към целево определената аудитория – настоящата и потенциална такава.

За да е успешна една имейл кампания, изпратените съобщения трябва да подтикнат клиентите да го отворят и прочетат до край. Всеки търси някаква стойност, нещо, което ще му бъде от полза. Най-важното правило е да се стремите към персонално отношение, т.е. човекът или компанията отсреща да “усети” лична удовлетвореност.

 

Какви са ползите от имейл маркетинга?

Добрият имейл маркетинг не дразни аудиторията

Както има много добри бизнес практики, така има и компании, които задължават своите служители да звънят по телефона на клиентите често, което не е особено приятно. Вероятно, почти всеки е бил свидетел на подобна “атака”. Имейл маркетингът може и трябва да бъде по-деликатен, за да не предизвика раздразнение в потребителите. Напротив – съдържанието му следва да предизвика положителна реакция. Заинтригуването на клиента ще го подтикне да пристъпи към покупка на конкретни продукти или услуга, най-често които са били обект на рекламиране в съобщенията.

 

Списъкът с имейли е знак, че клиентите Ви имат доверие

Хората станаха все по-недоверчиви и скептични и много трудно дават имейл адреса си на хора или фирми. Така че, събраният списък с имейли дава ясна представа за имиджа, който сте изградили сред аудиторията. Ако голяма част са Ви се доверили и предоставили своите данни, то сега е моментът да ги използвате правилно, като им изпратите интригуващо съобщение.

Потребителите биха били заинтересовани от кампания за намаления, нови продукти,  подаръчни комплекти или други подаръци. Тази информация ги улеснява да направят покупка, без да губят време в търсене на конкретни продукти в интернет, а в същото време Вие печелите повече.

 

Изпращането на електронни писма е удобна, лесна и бърза комуникация с клиентите

Изпращането на каквото и да е съобщение до Вашите клиенти, ще достигне светкавично бързо до тях. Това е изключително лесна и удобна техника за комуникация с клиентите Ви, защото Вие също ще получите техните отговори на момента. Важно е единствено да инвестирате време, да подходите креативно и целенасочено, като изпратите уместно и интересно писмо до конкретната аудитория.

 

Ефективно средство за реклама на ниска цена

Стремежът към по-ниски разходи стои в центъра на всеки бизнес. От друга страна, маркетингът и рекламата са ключови разходи за повече печалби. Изпращането на  правилните съобщения към клиентите е една безплатна реклама, която работи много добре за развитието на бранда Ви. Нужни са само малко време и усилия от страна на служителите във фирмата.

 

Получаване на обратна връзка с клиентите

Факт е, че предприемачите използват имейл маркетинга като добро средство за реклама на продукти и услуги. Има обаче и друга полза от цялата тази комуникация с клиента. Освен евентуалната продажба, която ще последва, то клиентите могат да използват момента, за да изпратят съобщение обратно, в което да споделят своите оплаквания, очаквания и задоволството си.

Всеки един отзив (без значение дали е положителен или отрицателен) би бил някаква мярка за качеството на продуктите, услугите, обслужването и т.н. Така може да се направи добра равносметка, както и да се приложат допълнителни техники за усъвършенстване.

 

Възможност за увеличаване на трафика към уебсайта Ви

Да, имейл маркетингът е чудесна опция за така търсения трафик към фирмения Ви уебсайт. Може да се постигне много лесно. Просто не забравяйте да добавите URL адреса, към който желаете да насочите потребителите (към началната страница, към конкретен продукт или страница, в която е описана дадена услуга и т.н.). Почти сигурно е, че ще кликнат, за да разгледат съответната страница или целия уебсайт.