Green Box

БлогЗащо да инвестираме във видео съдържание в социалните медии

Защо да инвестираме във видео съдържание в социалните медии

Видеото в социалните медии се оказва най-мощният бизнес актив за разрастване на Вашата марка и стимулиране на продажбите. Instagram, Pinterest, Facebook, Twitter и дори LinkedIn постепенно се насочват към видеото като предпочитан формат, докато бързият възход на TikTok показва колко убедително (и пристрастяващо!) може да бъде първото видео предложение.

Защо видео съдържанието е толкова важно за брандовете?
В крайна сметка това е, което потребителите искат. Социалните медии са се превърнали от място за свързване с приятели в денонощна дестинация за развлечения, образование и вдъхновение за електронната търговия. Ето защо, в този нов свят на социални медии, видео съдържанието е най-висшето. И ако все още не сте сигурни за предимствата на видеото, споделяме 7 причини, от които ще се убедите, че Вашата марка се нуждае от видео съдържание в социалните медии.

 

Защо да инвестираме във видео в социалните мрежи?

1. Получавате повече ангажираност.
Ако сте влезли в някоя социална медийна платформа наскоро, има вероятност да сте виждали видео съдържание през първите 10 секунди. Това е така, защото видео съдържанието обикновено се представя най-добре с повечето алгоритми въз основа на факта, че привлича вниманието на зрителя за по-дълго време. Колкото по-дълго зрителят се ангажира с част от съдържанието, толкова по-вероятно е даден алгоритъм да стимулира това съдържание към по-широка аудитория.
Това обяснява защо видеоклиповете в Instagram генерират повече ангажираност от всеки друг тип съдържание.
Също така, повечето социални медийни платформи дават допълнителен тласък на най-новата си функционалност, за да насърчат приемането – много от които са нови видео функции. Ето защо си струва да експериментирате и да скочите върху видео тенденция, когато я видите. Независимо дали това е публикуването на първия ви TikTok или започването с поредица от IGTV! Понастоящем Instagram популяризира Instagram Reels през цялото изживяване на приложението, което го прави идеалното време да го тествате и да придобиете нова експозиция в специалната секция Reels на страницата Explore. Междувременно в Pinterest, Pinterest Video Pins се показват в превъртащ се банер в горната част на резултатите от търсенето на мобилни приложения на Pinterest – първокласен начин за привличане на вниманието на нова публика и задържане на вниманието им за по-дълго време, отколкото статичното изображение на Pin. Каквато и да е избраната от Вас платформа да представите бизнеса си, време е да проявите креативност и да започнете да експериментирате с всички различни начини, по които можете да споделяте динамично видео съдържание, което е почти гарантирано, че ще Ви привлече повече ангажираност.

 

Защо да инвестираме във видео в социалните мрежи?

2. Има по-дълъг срок на годност.
Видео съдържанието не само получава по-голяма ангажираност от други типове съдържание, но обикновено остава по-дълго. TikTok видео, например, може да се появява в продължение на седмици, дори месеци, след като е публикувано за първи път. Това е така, защото видео съдържанието обикновено насърчава повече взаимодействия и споделяния, което означава, че остава в екосистемата по-дълго. Ето защо, въпреки че видеото може да изглежда по-скъпа опция, то може да стане по-силната възвръщаемост на Вашата инвестиция.

 

Защо да инвестираме във видео в социалните мрежи?

3. Нараства популярността във всички канали.
Няма съмнение, че потребителите на социалните медии обичат видеото. Проучване още през 2018 г. показа, че 54% от потребителите искат да видят повече видео съдържание от марките или бизнеса, които поддържат. Популярността на видеото нараства във всеки канал. Статистиката показва, че през 2019 г. потребителите прекарват седмично средно 6 часа и 48 минути в гледане на онлайн видеоклипове, което е 59% увеличение, спрямо 2016 г. И това е преди да разгледаме въздействието на COVID-19 и мерките за социално дистанциране върху нашите навици за консумация на видео. Facebook и Instagram отчитат 40% увеличение на употребата поради COVID-19, като гледанията за Instagram Live и Facebook Live се удвояват за една седмица. Бизнесът и марките бързо завъртяха своите стратегии, пораждайки изцяло нова вълна от цифрови видеоконференции и събития. Потребителите очакват марките да доставят увлекателно и забавно съдържание в социалните медии повече от всякога, а видеото е един от най-ефективните формати за това.

 

Защо да инвестираме във видео в социалните мрежи?

4. То се харесва на аудитория от Gen Z.
Аудиториите от Gen Z са много по-свързани с интернет от другите поколения и са израснали с YouTube като основен източник на образователно и развлекателно съдържание. Така че видеото е най-доброто място да започнете, ако искате да резонирате с публика от Gen Z! Всъщност, според проучване в YouTube , 50% от хилядолетията и поколенията от поколение Z казват, че „не могат да живеят“ без видео в ежедневието си. Това обяснява защо TikTok, като видео приложение с кратка форма, се оказа толкова успешно при потребителите на Gen Z. Над 35% от 800 млн. + потребители на TikTok попадат в тази демографска група, като повечето вирусни звезди на TikTok са на възраст между 18-24.

 

Защо да инвестираме във видео в социалните мрежи?

5. То може да достигне до аудитории на множество платформи.
Създаването на качествено видео съдържание може да отнеме повече време от правенето на снимка, но след като го завършите, можете да го използвате, за да достигне Вашата марка до различни аудитории на множество платформи.
По-голям обхват = по-голяма възвръщаемост на инвестицията.
Това е една тенденция, която видяхме, че много влиятелни лица и марки се справят успешно в TikTok и Instagram Reels, тъй като и двете платформи имат един и същ формат 9:16. По същия начин видеоклиповете 16:9 могат лесно да се споделят в IGTV , Facebook и YouTube – като всяка от тези платформи е подходяща за малко по-дълго съдържание. Предлагаме да помислите за пренасочване на Вашето видео съдържание. Например, кратките видеоклипове за Instagram Stories могат да конвертират добре като Pinterest Video Pins, видеоклиповете в Instagram Feed често са идеалният формат за Facebook, а излъчванията на живо в Instagram вече могат автоматично да се споделят в IGTV.
Възможностите са безкрайни!

 

Защо да инвестираме във видео в социалните мрежи?

6. Това е по-личен начин да се ангажирате с аудиторията си.
През 2021 г. да си бизнес е много повече от продажбата на продукти. Повече от всякога, потребителите искат да знаят за ценностите и хората зад брандовете, от които купуват – и видеото е един от най-ефективните начини за това. Представянето на лицата на Вашата марка чрез видео съдържание може да хуманизира Вашия бизнес и да помогне за създаването на по-дълбока и емоционална връзка между Вас и Вашата общност. Освен това – това е чудесен начин да прецизирате детайлите на Вашите продукти по персонализиран начин, който може да бъде много по-подходящ (и убедителен) от поредица статични изображения.

 

Защо да инвестираме във видео в социалните мрежи?

7. Това е мощен инструмент за продажби.
Ако снимката може да разкаже хиляда думи, то видеото излъчва поне милион. Това е само една от причините видеото да е толкова мощен инструмент за продажби. Потребителите на Pinterest са с 2,6 пъти по-склонни да направят покупка след гледане на видео съдържание на бизнес в платформата. Всъщност 93% от търговците заявяват, че са получили нов клиент, благодарение на видео в социалните медии. Видеото позволява на марките да демонстрират продукти по динамичен начин, добавяйки ценен контекст, който е почти невъзможно да се постигне чрез статични изображения. Покупателната способност на видеото е толкова силна, че вече виждаме да се появяват платформи, които са фокусирани единствено върху видео, което може да се пазарува. Shoploop на Google помага на потребителите да откриват продукти в забавен, информационен и видеоклип с форма на закуска. Популярността на видеото ще се повишава едва когато първите цифрови преживявания заемат централно място. И дори с всички тези предимства, видеото все още се споделя по-рядко от статичните изображения, а Ви дава по-голям шанс да се откроите от тълпата и да достигнете до по-широка аудитория.

Ако все още не създавате видео съдържание за Вашия бизнес, никога не е имало по-подходящ момент да започнете.
Добрата новина е, че стратегията Ви за видео съдържание не трябва да бъде огромна или скъпа – често най-простите и автентични концепции могат да работят най-добре!