Green Box

БлогКакво е контент маркетинг и как помага на бизнеса?

Какво е контент маркетинг и как помага на бизнеса?

Какво е контент маркетинг?

Контент маркетингът или маркетингът на съдържание, е стратегия за привличане, ангажиране и задържане на аудитория чрез създаване и споделяне на релевантно, стойностно и ангажиращо съдържание, под формата на статии, видеоклипове, подкасти и други медии.

 

Видове контент маркетинг

Съществуват различни видове маркетинг чрез съдържание, които се фокусират върху различни платформи. Едни от най-разпространените му форми са:

  • Корпоративни блогове;
  • Видео съдържание;
  • Подкасти;
  • Имейл маркетинг;
  • Електронни книги;
  • Инфографики.

 

Защо контент маркетинг?

Това е начин да увеличите клиентите си чрез създаване на съдържание, свързано с продуктите и услугите, които предлагате. Стратегията има за цел да даде добавена стойност на потребителите и да изгради доверие и положително възприятие на марката.

Въпреки че контент маркетингът не е нова концепция, той набира все повече популярност. През последните няколко години се превръща от пазарна тенденция в стратегическа инвестиция за постигане на повече ангажираност и продажби. Маркетингът чрез съдържание прави марката по-релевантна и видима в онлайн средата. Позволява по-лесното откриване на сайта сред потока от конкуренти и кара силните страни на бизнеса ви да бъдат запомнени.

Днес за един бизнес не е достатъчно просто да бъде активен онлайн. Необходимо е да изпъкнете между конкуренцията и да привлечете вниманието на таргет аудиторията си. Именно това е мисията на маркетинга чрез съдържание.

 

Предимствата на контент маркетинга

Стратегията чрез съдържание носи редица предимства на бизнесите. Той ви помага да изградите доверие и да развиете дългосрочни взаимоотношения с клиентите си. Стратегически обмислената и правилно съставена кампания може да доведе повече продажби и ангажираност на потребителите, които очакват висококачествена и последователна комуникация с любимите си марки.

 

Привлича посетители и увеличава трафика към сайта

Голямото количество информация, достъпна онлайн, кара повечето бизнес страници да се изгубят между страниците на търсачките. Съдържанието е начин да направите сайта си лесно откриваем за потребителите. Ефективната кампания може да изведе бизнеса ви на първи позиции в търсачките и да генерира повече трафик.

Подходящото съдържание привлича вниманието на потенциални клиенти в социалните мрежи или чрез имейл маркетинг кампании, давайки достъп на все повече хора до вашия сайт.

 

Носи добавена стойност за аудиторията

Съдържанието, което предоставяте на своите клиенти, трябва да носи не само послание, а да бъде истински полезно за аудиторията. Поддържането на корпоративен блог е начин да дадете на клиентите си повече от просто продукт или услуга – това е начин да им предоставите добавена стойност, допълнително знание или просто идеи и съвети, свързани с вашата стока. По този начин ще спечелите доверието им и ще ги привлечете като бъдещи клиенти.

 

Ангажира аудиторията

Предоставяйки полезно съдържание, вие създавате все повече възможности за ангажиране на аудиторията. Публикациите в социалните мрежи могат да се превърнат в поле за разговор, видеата – в образователни курсове, които потребителите споделят. Можете да създавате игри, да предизвиквате различни реакции или да искате отговори от последователите си. Използвайте всички налични инструменти, с които да ангажирате аудиторията си.

 

Създава положително възприемане на марката

Днес клиентите искат да взимат информирани решения и се доверяват на бизнеси, които са максимално прозрачни и откровени. Хората са склонни да пазаруват от марки, които вече познават, вместо от неизвестни за тях компании. За да спечелите положителното им мнение, трябва да дадете добавена стойност на потребителите си, освен основния продукт, който продавате.

Контент маркетингът ще даде начин на потребителите да опознаят марката ви от близо, да научат повече за начина ви на работа и да се информират за продуктите ви. Освен това, той е идеалният инструмент, чрез който да давате съвети и идеи на читателите, които те да приложат на практика – това е още един начин да изградите доверие у клиентите си и да увеличите продажбите.

 

Генерира повече потенциални клиенти и повишава продажбите

Дори вашият сайт да има вече установени посетители преди да започнете да мислите за контент маркетинг, можете да се възползвате от стратегия за съдържание, която да подобри представянето ви. Можете да превърнете читателите в клиенти, предлагайки полезна информация, атрактивни предложения, идеи и оферти.

Контент маркетингът може да присъства във всички етапи в процеса на вземане на решение за покупка, придвижвайки аудиторията към крайното решение. Използвайки стратегия за съдържание, вие достигате до много по-голям брой потенциални клиенти.

За най-ефективните резултати можете да разкажете на аудиторията си защо се нуждае точно от вашия продукт и как той ще реши конкретен проблем.

 

Можем ли сами да създаваме контент маркетинг или да се доверим на агенция?

На пръв поглед маркетингът чрез съдържание изглежда като лесна работа. Повечето хора гледат на него като на информативни статии и постове в социалните мрежи, което ги кара да мислят, че могат да управляват стратегиите съвсем сами.

Всъщност контент маркетингът изисква запознаване с таргет аудиторията на бизнеса, задълбочено проучване върху пазара, темата, ключовите думи и още редица детайли. Те помагат за създаването на съдържание, което превръща читателите в клиенти. Специалистите в сферата могат да се фокусират върху техническата част, която привлича потребителите, докато вие управлявате бизнеса си.

 

Ние от дигитална агенция Green Box ще изградим цялостната ви контент стратегия от началото до края. Нашият богат опит включва списване на корпоративни блогове, създаване и генериране на съдържание, изграждане на цялостна визуална комуникация. Свържете се с нас още сега.